Er zijn maar weinig eenjarige planten die in de schaduw kunnen staan, maar er zijn wel veel vaste planten die het goed doen in de schaduw of halfschaduw. Om wat licht op je donkere terras of in je schaduwtuin te krijgen, kies je voor witte of lichtgele bloemen. Voor nog meer kleur en een romantische sfeer kan je roze of paarse planten toepassen. Hieronder hebben we een aantal mooie schaduwplanten voor de tuin of het terras op een rijtje gezet.

Omdat het bij een eerste pluktuin nog veelal op beginnersgeluk aankomt, is het verstandig om te beginnen met soorten waarbij het haast niet mis kan gaan. Bloemen die snel ontkiemen en het ook goed doen als de omstandigheden wat minder ideaal zijn. Cosmea, zinnia, eenjarig duifkruid en Oost-Indische kers zijn kleurrijk en makkelijk om mee te beginnen. Ook is het erg leuk om dahlia’s zelf te zaaien. Ze bloeien al na een paar maanden en ze maken een knol die je kunt bewaren in de winter om het jaar erna weer opnieuw te planten. “Als je gevorderd bent in het zelf kweken kun je op deze manier twaalf maanden per jaar bloemen uit de tuin plukken.”

Longkruid (Pulmonaria)
Monnikskap (Aconitum)
Akelei (Aquilegia)
Ooievaarsbek (Geranium)
Gebroken hartje (Dicentra)
Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
Kerstrozen (Helleborus orientalis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *